Zöldségek és gyümölcsök jelentősége táplálkozásunkban
A zöldségek és gyümölcsök kiemelkedő táplálkozás- élettani szerepet töltenek be szervezetünk megfelelő működésében. Viszonylag alacsony energia-, zsír-, és szénhidráttartalmukkal szemben jelentős vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalmuk révén szerepet játszanak számos betegség kockázatának csökkentésében Kedvezően hatnak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartására.
Magas élelmi rosttartalmuk elősegíti a megfelelő bélműködést, teltségérzetet biztosít és jótékonyan befolyásolja szervezetünk zsír-és szénhidrát anyagcseréjét. Íz és illatanyagaik révén serkentik az emésztőnedvek termelését, ezáltal hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. Magas víztartalmuknak köszönhetően szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát.
Hasznos tanácsok a mindennapokban hasznos tanácsok
• Együnk naponta legalább háromszor zöldség-főzelékfélét és legalább háromszor gyümölcsöt Tipp: fogyasszunk minden étkezéshez zöldséget vagy gyümölcsöt, így biztosan fedezni tudjuk az ajánlásnak megfelelő napi fél kg mennyiséget .
• Mindig friss, idénynek megfelelő, ép gyümölcsöt és zöldséget válasszunk Tipp: kerüljük a sérült, puha, fonnyadt termékeket és ügyeljünk a megfelelő tárolásukra .
• Lehetőség szerint mindig tartsunk otthon gyümölcsöt, zöldséget Tipp: ha nem fogyasztjuk el pár napon belül, fagyasszuk le, a mélyhűtött zöldségek-gyümölcsök a frissnek megfelelő értékes tápanyagtartalommal bírnak . • Nassolás helyett fogyasszunk inkább gyümölcsöt, gyümölcssalátát. Édesség helyett gyermekünknek is adjunk gyümölcsöt, zöldséget így már gyermekkorban kialakulnak a helyes táplálkozási szokások Tipp: két étkezés között, együnk friss gyümölcsöt, belőlük készült fagylaltot. A frissen szeletelt zöldségekhez igazán jól illik egy alacsony zsírtartalmú mártás, ha mégis csokoládéra éhezünk, mártsuk a gyümölcsöt magas kakaótartalmú olvasztott étcsokoládéba .
• A gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztás előtt, mindig alaposan mossuk meg Tipp: ha nem okoz problémát a héja, ne hámozzuk meg, mert jelentős pektin tartalommal rendelkeznek .
• Gyakran együnk sötétzöld leveles főzelékféléket, paradicsomot, citrusféléket és hüvelyes zöldségeket, főzelékeket, mert kiemelkedő a C-vitamin, karotinoid és folsav tartalmuk Tipp: az ételkészítéshez ne, vagy csak kevés zsiradékot használjunk, és kíméletes konyhatechnológiát alkalmazzunk, az ételeket rövid ideig pároljuk vagy gőzben főzzük, így megőrzik a bennük lévő értékes tápanyagaikat Miért is olyan fontos számunkra, hogy naponta fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt? . „Testünk és környezete között egyik legfontosabb kapocs minden bizonnyal az élelem. Az élelem képében a környezet ténylegesen bekerül testünkbe és átjárja azt. A vitaminok e kapcsolat koordinálásában kétségkívül a legfontosabb tényezők egyikének számítanak. Meg vagyok győződve, hogyha testünket visszahelyeznénk abba a környezetbe, amely számára ez a test kialakult, éppen olyan tökéletesen működnék, mint a többi élőlény teste.
A betegség a szervezetünk és a környezetünk közötti diszharmónia kifejeződése.” (Szent-Györgyi Albert) szív-érrendszeri betegségek A „civilizációs betegségek” napjaink rettegett kórképei. Elhízás, kettes típusú cukorbetegség, szív és érrendszeri betegségek, csontritkulás, daganatos megbetegedések sajnos Magyarországon is a népesség jelentős részét érintik. Hazánkban a halálozások több mint fele szív és érrendszeri megbetegedésekre, közel negyede rosszindulatú daganatok megjelenésére vezethetőek vissza. Ma már az is közismert hogy kialakulásukért kb.70%-ban táplálkozási, környezeti, valamint magatartás- és életmódbeli tényezők a felelősek. A helyes táplálkozási szokások kialakításával és a megfelelő fizikai aktivitással a krónikus megbetegedések kockázata 30-35% csökkenthető.
Több vizsgálat is igazolta, hogy a felsorolt betegségek mindegyike valamilyen módon összefüggésbe hozható szabad-gyökök keletkezésével, illetve, hogy megfelelő antioxidáns hatások gátolni, vagy késleltetni tudják a káros reakciókat és ez csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát. Mik azok a szabad gyökök? Fontos tudni, hogy szervezetünkben zajló anyagcsere folyamatok során naponta keletkeznek szabad gyökök és úgynevezett reaktív oxigén formák (ROS), sőt ezek bizonyos mennyiségben szükségesek is pl. a sejten belüli szabályozó és jeltovábbító folyamatok normális működéséhez, vagy a sejtek élettartamát természetesen befolyásoló a programozott sejtpusztuláshoz.
A szabad gyökök által indított láncreakciót a szabaddá váló oxigén indítja el és a környezetünkben jól ismert korróziós folyamatokhoz hasonló „rombolást” végez. Bizonyos életmódbeli és környezeti tényezők, mint a levegőszennyezettség, UV sugárzás, stressz, vagy a dohányzás erőteljesen fokozzák ezeknek az igen reakcióképes oxigén fajtáknak a keletkezését. . Hogyan védekezünk a szabad gyökök ellen? saláta A szabad gyökök elleni harcban a szervezet saját védelmi rendszere – enzimek, anyagcseretermékek, valamint antioxidáns hatású vegyületek – vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak, növényi hatóanyagok összehangoltan vesznek részt. Fitonutriensek az antioxidáns vegyületek természetes forrásai.
A növényi táplálékokban számos olyan összetevő van, amely hatékonyan segíti a szervezet antioxidáns védekező rendszerének működését. Ezek a fitonutriensek, növényi hatóanyagok a zöldség-, gyümölcs-, és gabonafélékben kellő mennyiségben vannak jelen, így jótékony hatásukat elsősorban természetes formában való bevitelük mellett fejtik ki.
Forrás:
http://dietabc.hu/